måndag 23 mars 2020

Investera i peer to peer-lån

När det är osäkert på börsen så är det naturligt att man börjar se sig om efter andra investeringsalternativ. Även om det säkraste just nu är att ha sina pengar på ett sparkonto tills det värsta blåst över, så kan man vilja få lite avkastning medan man väntar. För faktum är att räntorna på sparkontona är i stort sett noll, vilket gör att förlorar pengar genom att ha dom på ett sparkonto (på grund av inflationen). Så hur gör man då för att få avkastning på sitt kapital utanför börsen?
Det finns flera sätt men idag tänkte jag fokusera på peer to peer lån som är ett sätt att investera i andras lån. Det fungerar på så sätt att man sätter in sina pengar hos en låneförmedlare som sedan lånar ut pengarna till privatpersoner som skickar in en ansökan om att låna pengar. För att minska risken för att en låntagare inte kan betala tillbaka lånet delas de investerade pengarna upp i flera olika lån. På så sätt minskar risken betydligt att man inte skulle få tillbaka sitt sparkapital. Som tack för att man lånar ut pengarna får man en avkastning på mellan 4 och 7% beroende på vilken aktör man väljer samt hur mycket man investerar och även hur långt tid man väljer att ha pengarna investerade.

Det finns flera aktörer på den svenska marknaden som erbjuder peer to peer lån men de två populäraste är Lendify och Brocc. Precis som med all investering så är det viktigt att sprida riskerna och peer to peer-lån är en variant på att få avkastning på sitt kapital när börsen är svajig.