tisdag 4 januari 2022

Så påverkar din kreditvärdighet dina chanser att bli beviljad ett lån

Kreditvärdighet är ett mått på en person eller företags återbetalningsförmåga, vilket innebär att ju högre kreditvärdighet man har desto större sannolikhet är det att personen kan betala tillbaka ett lån eller avbetalning. Det samma gäller för någon som har en låg kreditvärdighet, då är risken större att personen inte kan betala tillbaka pengarna.

Kreditvärdigheten påverkas av red rad olika faktorer, men några av de viktigaste är hur många man är i sitt hushåll, inkomst och betalningsanmärkningar och aktiva skulder.

Man kan även få en sämre kreditvärdighet om det görs många kreditupplysningar under en kort tid. En kreditupplysning tas oftast i samband med att en person ansöker om ett lån eller vill betala av något med en avbetalning. För att säkerställa att personen kan betala tillbaka tar företaget en kreditupplysning.

För att minska antalet kreditupplysningar kan man ansöka om ett lån utan UC. Det innebär att kreditgivaren tar en kreditupplysning via ett annat kreditupplysningsföretag. Vilket inte påverkar kreditupplysningen hos UC som är det största och mest använda kreditupplysningsföretaget.

Man ska dock vara väldigt försiktig med att låna pengar utan UC, dessa lån klassas oftast som högkostnadskrediter eftersom de har en betydligt högre ränta än andra typer av lån. Därför bör man främst låna mindre summor med korta återbetalningsperioder.

För att förbättra sin kreditvärdighet gäller det i första hand att styra upp sin ekonomi genom att betala tillbaka lån och krediter, samt undvika onödiga kreditupplysningar. Sedan är det sjävklart viktigt att öka sin inkomst, men det brukar vara betydligt svårare.

Är du nyfiken på din kreditvärdighet kan du se den på minuc.se