tisdag 25 januari 2022

Rekyl eller trendskifte?

 Det har varit allt annat än roliga dagar på börsen den senaste tiden. Sedan toppnoteringen för OMX30 den 4:e januari på 2466 så har Stockholmsbörsen fallit 2239 på bara ett par veckor. Det kan kännas hopplöst att hela december månads uppgång är helt borta. Men zoomar man ut lite så inser man att januari kanske bara är början på en längre nedgång. Faktum är att vi fortfarande ligger på väldigt höga nivåer och det finn en stor nedsida om investerarna skulle börja bli riktigt pessimistiska. 

Så frågan som många ställer sig nu är: Är detta en tillfällig rekyl eller en början på en björnmarknad? Det är ju självklart svårt att veta men jag upplever att det fortfarande finns stor optimist på lång sikt. Det finns pengar på aktiemarknaden och räntorna är fortsatt låga. Dessutom så brukar det sällan bli börskrascher när alla är förberedda, utan oftast är det något oförutsägbart som inträffar som inte är inprisat på börsen. 

Men det finns ju några saker att hålla lite extra koll på i närtid och det är FEDs möte imorgon där de kommer ge besked om hur de ska trappar ner på tillströmningen av pengar i den amerikanska ekonomin. Samtidigt är det många som undrar om de tänker hålla sin plan med 3 räntehöjningar under 2022. Skulle de ge lugnande besked imorgon så kan vi nog andas ut något på kort sikt. 

Sedan är det konflikten i Ukraina som skulle kunna leda till ett krig eller i alla fall en oroligare omvärld, något som marknaden inte uppskattar. Dock har man inte hört så mycket om det de senaste dagarna så man kan ju hoppas att det inte blossar upp igen. 

Alla bör göra sin egen bedömning men det känns som att det fortfarande finns en del som tyder på att vi ska fortsätta uppåt under våren. Även om jag tror att det inte kommer vara samma typ av uppgång som under våren 2021.