måndag 2 maj 2022

Är börsuppgången slut för den här gången?

 Det har varit en turbulent tid på börsen i början av 2022 och det ser inte ut att lugna sig den närmsta tiden. Det man får glädja sig åt är att det just nu är utdelningssäsong vilket gör att man får ett litet extra tillskott i kassan. Men annars ser det rätt mörkt ut. 

Osäkerheten kring kriget i Ukraina och hur det kommer påverka ett redan pressat Europa på grund av den skenande inflationen gör att många investerare är nervösa just nu. Att FED dessutom gått ut med att det förmodligen blir en rejäl räntehöjning veckan gör att många frågar sig om det är dags för ett trendskifte. 

Är det något börsen inte gillar så är det högre räntor. När räntorna är låga finns det inte så många alternativ för avkastning än på börsen, men i takt med att räntorna går upp så blir det allt mer intressant för stora institut att placera deras kapital på annats håll och det gör att köpkraften avtar på börsen. 

Att en rad olika bolag redan är högt värderade gör att det finns en stor fallhöjd från dagens kurser. 

Vi har redan sett en korrektion av de stora teknikbolagen i USA som under lång tid varit övervärderade. Men det alla väntar på är väl att se om inflationen kan bromsas i tid med de nya räntehöjningarna, eller om vi går mot en tid med högre inflation och högre räntor. Något som vi inte haft på länge i Sverige. 

Var det någon annan än jag som satte kaffet i halsen vid 10-tiden idag? OMX 30 stod för ett riktigt rasa som snabbt återhämtade sig. Vad jag vet så har det inte kommit något förklaring till vad som inträffade.