torsdag 10 februari 2022

Inga oväntade besked från Riksbanken

 Det var ju lite nervöst inför Riksbankens räntebesked tidigare idag men det verkar som att de håller sin linje och räknar med att första räntehöjningen kommer under andra halvan av 2024. Just nu är inflationen runt 4% i Sverige så det är en bra bit upp till USAs inflation som kom in på 7.5% i januari (vilket är rekordhögt de senare åren). Så även om Riksbankens besked var som förväntat så kan det bli stökigt på börsen ändå eftersom mycket kretsar kring USA ekonomi i slutändan. 

I och med att inflationen fortsätter att öka så ökar också risken för en högre räntehöjning av FED i mars. Som jag skrivit tidigare så är räntan starkt kopplad till börsen och en högre ränta kan göra att pengar flyttas från aktier till andra sparformer som blir mer attraktiva i och med att räntorna höjs. 

i Sverige fortsätter bostadspriserna att öka och priset på lägenheter och villor har ökat markant även under pandemin. Man undrar ju hur länge det kan hålla innan bostadsbubblan spricker. Men känslan är att ökningen kommer fortsätta tills dess att räntorna höjs och de som är högt belånade får svårt att bo kvar i sina bostäder. Då kan nog toppen vara nådd.