tisdag 30 november 2021

Oro för nya coronavarianten Omikron

Börsen har varit lite svajig under hösten med en nedgång i samband med det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande, då många började prata om en ny finanskris om de skulle misslyckas att betala sina skulder. Men sen blev det tyst och börsen återhämtade sig starkt fram tills ett par veckor sen när det började florera rykten om en ny mer smittsam variant av Corona. 

Det här har gjort många investerare nervösa och OMX30 är i skrivande stun ner i 2229 från toppen den 16 november på 2385. Många är rädda för att vi kommer behöva införa nya restriktioner och hur det kommer att påverka företag som redan har det ansträngt med brist på råvaror och längre leveranstider. 

Dessutom så landade inflationen i USA på hela 6.2% för oktober månad, något som är långt över 2%-målet. Det sätter såklart press på FED att höja räntorna för att kyla av inflationen, vilket vanligtvis inte är positivt för börsen. Så just nu är det mycket som är osäkert och det finns mer än en trigger som skulle kunna generera ett börsfall i slutet på året.